Kare Karalamaca, satır ve sütunların başlarındaki sayılara riayet ederek bulmacayı karalamaya ve sonunda bir resim ortaya çıkarmaya dayalı bir oyundur.
Kare karala oyununun Nonogram, Picross, Griddlers Hanjie, Japanese Crosswords, Paint by Numbers gibi isimleri de vardır.
1987 yılında grafik editörü Non Ishida gökdelenin ışıklarının açık veya kapalı olmasına dayalı bir resim çıkartarak bir yarışmada ödül kazanmıştır. Bu görüntü bulmaca için fikir oluşturmuştur ve ertesi yıl “Pencere Sanatı Bulmacası” adı altında bulmacalar yayınlanmaya başlamıştır. Bunun üzerine Non Ishida adını ve diagram kelimesini birleştirerek bulmacaya nonogram adını verir ve tüm dünyaya duyurur. Bu duyurmada The Telegraph gazetesinde bulmacasının yayınlanıp beğenilmesi de etkilidir.
Çok eğlenceli olan bu oyunun kuralları ise oldukça sadedir.
- Tablodaki satırların ve sütunların başındaki sayılar, o satırda veya sütunda karalanması gereken blokları göstermektedir.
- Satırın veya sütunun başında birden fazla sayı varsa o satırda veya sütunda birden fazla blok vardır. (Örneğin bir satırın başında 4 3 yazıyorsa o satırda 4 karelik bir blok ve 3 karelik bir blok vardır. Bu blokların araları boştur. Ancak kaç kutu boşluk bulunduğu belirsizdir.)
- Bloktaki kareler birbirine bitişik olmalıdır.
- Bloklar arasında en az bir tane boş hücre bulunmalıdır.
Kare Karalamaca Yöntem ve Örnek Çözüm
Adım1: İlk olarak boş olan (sıfır) blokları kapatarak başlıyoruz. Bunun için nokta ( . ), çarpı ( x ), tire ( – ) yada farklı renk boya kullanarak buraları kapatıyoruz. Bu uygulama bulmacayı daha kolay çözmenizi sağlayacaktır. Biz burada nokta kullanacağız.
Adım2: Sonra bulmacamızda tam kapanan sayıların olduğu bloklar var ise onlardan devam ediyoruz. Bulmacamız 10×10 bulmaca olduğu için 10 sayısının olduğu bloğu boyuyoruz. Daha sonra büyük sayıların olduğu blokla devam edebiliriz.
Adım3: Bulmacamızın bu kısmından sonra 10 sayısının olduğu blok boyandığından ve bu bloğun altında başka bir blok olmadığı için, bu kısım son satır sayılarak yukarı doğru boyamanız gerekir.
Adım4: Eğer bulmacada tam kapanan blok yok ise en büyük sayıların olduğu bloktan devam ederiz. Mesela yukarıdan aşağı 3. satırdaki 9 sayısının yerini bilmiyoruz. Ancak en sağa ve en sola yaslı olması durumda kesişiminde kalan kısımları boyuyoruz.
Adım5: Şimdi noktaları yerleştirelim. Yukarıdan aşağı ilk sütuna baktığımızda 1 yazıyor ve aşağıda 1 tane boyanmış kutu var. Bu demektir ki bu sütunda başka boyanmış kutu yok. O zaman kalan kutulara nokta yerleştiriyoruz. Aynı işlemi bütün satır ve sütunlara uyguluyoruz.
Adım6: Noktaları yerleştirdikten sonra bütün satır ve sütunları kontrol ediyoruz. Tamamlamamız gereken blokları tamamlıyoruz.
Adım7: Şimdi 2. sütundaki 3 sayısının olduğu kısma bakıyoruz. İlk satır boş olduğu için nokta konmuş ve 3.satır ise boyanmıştır. Bu durumda 4.satırı kesinlikle boyamamız gerekiyor. Ancak 5. satırdan emin olamıyoruz çünkü 2. satırda boyalı olabilir.
Adım8: Son olarak kalan notaları tamamladığımızda bulmacamız çözülmüş olacaktır.
Bulmacamız bitmiştir. İstersek noktaları silebiliriz. Dikiş makinemiz hazır. Şimdi sitemize eklediğimiz bulmacaları, seviyelerine göre sıra ile çözebilirsiniz. Kolay gelsin.